AANBOUWING WONING IN OPHEUSDEN

Bij levensloopbestendige woningaanpassingen denk je snel aan saai, standaard, grauw, grijs. Maar het kan ook anders – héél anders. Jan en Bertha Pol uit Opheusden lieten achter hun woning een fraaie aanbouw plaatsen waar functionaliteit en architectonische schoonheid hand in hand gaan. 

Bouwmeester Sander uit Dodewaard was de bedenker van het plan. Jan raakt van enthousiasme niet uitgepraat over Sanders aanpak. ‘Ook voor ouderen die langer thuis willen blijven wonen, zou Sander zoveel kunnen betekenen. Hij bewijst dat er meer mogelijk is dan mensen in eerste instantie denken.’ 

Jan raakte 24 jaar geleden levenslang invalide bij een auto-ongeluk en zit sindsdien in een rolstoel. Dat was best behelpen in een (verder prima) woning met deuren, drempels, smalle gangen, een badkamer boven en andere obstakels. De traplift naar de slaapkamer doet zijn werk, maar het bleef toch elke keer weer een gedoe om de klim naar boven en de afdaling naar beneden te maken. 

 ‘Bij Bouwmeester Sander had ik meteen het juiste gevoel'

OVERLEG MET GEMEENTE EN BOUWER 

Met het klimmen van de jaren groeide bij het echtpaar de wens om de begane grond levensloopbestendig in te richten. Daarvoor is budget beschikbaar vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). 

Overleg met de gemeente over de te verrichten aanpassingen duurde al met al wat lang, vertelt Jan. Toen verscheen Sander op het toneel. Jan: ‘Over elk hoekje, plankje, hoe klein de aanpassing ook is, denkt hij constructief en out-of-the-box met je mee. Bij hem had ik meteen het juiste gevoel.’ 

MEEDENKEN GEDURENDE DE BOUWWERKZAAMHEDEN 

In Opheusden realiseerde Bouwmeester Sander een negen bij vier meter grote aanbouw voor een slaap- en badkamer. Daarbij koos hij voor een functionele doorbraak vanuit de keuken en elektrisch bedienbare schuifdeuren naar de slaap-en badkamer. De bredere deuren leveren net dat beetje extra ruimte om royaal met de rolstoel te kunnen manoeuvreren. De badkamer is van alle gemakken voorzien waardoor Jan veel zelfstandiger is en ook de mantelzorg door zijn echtgenote makkelijker is geworden. Oog voor detail heeft Sander als geen ander; de smalle drain tegen de muur in de douche is zo vernuftig geplaatst dat de douchestoel stabiel op z’n plek blijft. 

'Hoe klein de aanpassing ook is, Sander denkt constructief en out-of-the-box met je mee’

Ook over de afwerking met antracietkleurige tegels en groen gesauste wanden zijn Jan en zijn vrouw erg te spreken. ‘Het is gewoon genieten als je vanuit de slaapkamer naar buiten kijkt’, zegt Bertha. Jan grapt: ‘Je zou Sander niet één, maar bij wijze van spreken honderd veren geven. Wat ik ook zo fijn vind: hij heeft elk onderdeel van het bouwtraject eerst keurig met omwonenden gecommuniceerd. En vaak heb je na oplevering nog wel wat te zeuren. Bij Sander hadden we geen opleverpunten, helemaal niks.’ 

Bron: Entree blad

Bouwen doen we graag samen